klok
Leestijd is 2 minuten
Toegang tot 3 gidsen

 

 

Strategische HRM dank zij uitbestede HR taken

 

strategische HRM outsourcing

We zien de ruimte voor Strategisch HRM toenemen in organisaties waar men de operationele HRM taken op afstand heeft gezet.

Een situatie waarbij de adviserende en operationele HR functies zijn uitbesteed en waarbij de HRM provider Self Service Management (SSM) en Self Service Employee (SSE) systemen heeft ingezet.

 

Verschil E-HRM en SS-HRM

Er is een belangrijk verschil tussen Self Service HRM hulpmiddelen en e-HRM. Soms worden deze begrippen door elkaar gebruikt.

Bij Self Service HRM is meestal sprake van uitbestede taken en werkzaamheden waarbij het Self Service component wordt uitgevoerd door iedereen binnen de uitbestedende organisatie. Die collega's worden daarbij ondersteund met ICT hulpmiddelen.

Bij e-HRM is er meestal sprake van intern door HR medewerkers uitgevoerde HRM taken die worden ondersteund met (vaak andersoortige) ICT hulpmiddelen.

Hierbij kan de ICT component zijn uitbesteed maar dat hoeft niet.


Positie HRM Manager verandert

Tot tien jaar terug kon je soms waarnemen dat een HRM manager in de directie participeerde om strategisch HRM vorm en inhoud te geven. Daarnaast zag je dan een operationele HRM manager de uitvoerende HR taken aansturen.

Vandaag de dag is deze benadering vanuit economisch perspectief niet langer verantwoord en zien we dat HR managers of in hoofdzaak strategisch of in hoofdzaak operationeel actief zijn.

Strategisch actief zijn wordt dan meestal mogelijk gemaakt doordat de HR manager niet meer belast is met leiding en toezicht op operationele HR taken.

Deze uitvoerende en adviserende taken zijn uitbesteed en om dat efficiënt te kunnen doen heeft de leverancier SSM en SSE middelen ingezet. In die laatste situatie is het van belang dat die uitbestede taken opleveren wat ze moeten opleveren.

Dat de effecten en resultaten in lijn liggen met de uitgestippelde strategie en zich ook aanpassen aan wijzigingen in de strategie. De aandacht voor dit laatste noemen Demand Management of Regie op uitbesteed werk. 

Heb je een concrete vraag, leg die dan vrijblijvend aan ons voor. Je krijgt altijd antwoord.
-
Koos Overbeeke


 

 


 

Overzicht van alle gidsen in deze categorie