multi vendor sourcing

 

 

 

 

Multi Vendor Sourcing

Wat zijn voordelen en nadelen? Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

 

Multi Vendor Sourcing (MVS), Outsourcing met meerdere leveranciers, is sterk in opkomst door Europees beleid, maar wordt ook steeds meer toegepast in het bedrijfsleven.

Het is vooral de overheid geweest die deze ontwikkeling heeft gestimuleerd. Tot voor een jaar of vijf besteedden Europese overheden voornamelijk uit aan grote multinationale leveranciers met monopolistische trekjes.

In EU-verband zijn afspraken gemaakt over het stimuleren en het mogelijk maken dat kleinere leveranciers en MKB-organisaties kunnen meedingen naar overheidsopdrachten.

Hiervoor worden opdrachten en uitbestedingen die voorheen in één totaalpakket op de markt werden gezet nu als deelpakketten aangeboden. Vooral de Engelse overheid is hierin een voortrekker geweest.

We zien dat het bedrijfsleven de voordelen van deze Multi Vendor Strategie heeft ontdekt. De strategie krijgt ook bij lagere overheden meer aanhang. Vaak wordt deze strategie gecombineerd met een intern SSC.


 

 

Overzicht van deze Slagkracht gids over Multi Vendor Sourcing

 

  1. Pijnpunten bij een Multi Vendor strategie
  2. Het risico van watermeloen KPI's
  3. Pijnpunten van Single vendor Sourcing
  4. De voordelen van een Multi Vendor benadering
  5. Waar moet je op letten? Wat zijn de valkuilen?
  6. Hoe organiseer je /regel je Service Integratie?

 

 

 

Nu zijn er 24 bezoekers op de site18 collega's lezen premium
content 

 

 

De Multi Vendor Strategie kent enkele pijnpunten

Pijnpunten die wij het meest tegenkomen, zijn:

  • zeer gebrekkige samenwerking en een afhoudende opstelling tussen leveranciers, vaak veroorzaakt door onduidelijke afbakening van verantwoordelijkheden

  • gebrek aan transparantie en onvolledig begrip van beoogde end-to-end service level resultaten

  • stipte contractnaleving zonder innovatie en een machteloze regiefunctie (governance)

  • slechte service integratie, arbeidsintensieve rapportages en onvoldoende feitelijke informatie om beslissingen te kunnen nemen

Deze pijnpunten worden als nadeel ervaren en maken veel partijen huiverig voor zo’n Multi Vendor Strategie. Dit ondanks dat hieraan grote voordelen zijn verbonden.

De impact van voornoemde pijnpunten kan dan ook niet gebagatelliseerd worden. Het klinkt natuurlijk leuk als je cateraar meldt dat hij 100 % beschikbaarheid heeft.

 

bedrijfsrestaurant gesloten

Maar je hebt er niets aan als je medewerkers bot vingen tijdens de lunch omdat een installatiebedrijf net die morgen is gestart met het vervangen van de koelinstallatie en dat werk loopt wat uit.

Het klinkt geweldig als je applicatie service provider meldt dat jullie applicaties nul uren downtime tijdens kantooruren kenden.

Maar als in de afgelopen maand wel het SAN netwerk (opslaggeheugen) er een paar uur uit heeft gelegen, waardoor medewerkers niet konden werken, heb je daar niet veel aan en hebben je gebruikers flink overlast geleden.

Dit soort problemen worden veroorzaakt door zogenaamd ‘watermeloenmanagement’.

 

Het risico van ‘watermeloenmanagement’

Verder lezen >> 

 


Doe mee, sluit je aan

 

Slagkracht-Outsourcing.nl, in de BeNeLux de favoriete Wiki van Regisseurs & Demand Managers.

Hi, ik ben Koos Overbeeke. Jij en ik weten wat er aan scheelt in Outsourcing en SSC land en ik weet hoe je dat kunt repareren.

Wij bouwen vanuit Slagkracht aan een beweging van goed geïnformeerde collega's om het voor elkaar te krijgen.

 

 

Koos Overbeeke

Twintig keer per jaar een nieuwe Slagkracht gids met tools, tips en aanwijzingen voor een succesvolle Outsourcing praktijk.

 

Voornaam
Mailadres