lessen van een zakje wokgroente
klok Leestijd is 4 minuten

 

 

 

 

 

Lessen van een zakje wokgroente voor het Management van uitbesteed werk

Begrijp de filosofie, de lessen van een zakje wokgroente en je begrijpt Regie en Demand Management.

 

De cursisten keken mij vragend aan

Je fronst misschien ook vragend je wenkbrauwen na het voorgaande. Laat me daarom even uitleggen wat ik bedoel.

Iedere supermarkt verkoopt ze en met succes. Of je nu Nederlands, Italiaans of Aziatisch wilt eten, in de versafdeling vind je een kant en klaar zakje bijpassende wokgroente.

Je kunt natuurlijk ook zelf paprika’s, diverse soorten kool, wortelen, prei, peultjes etc. los kopen. Je snijdt overal naar behoefte een stukje af, maakt het schoon, snijdt het fijn en je bent er ook.

 

Het werkt als je veel tijd hebt

 

Als je niet elke dag hetzelfde wilt eten moet je wel veel verschillende soorten groente in huis hebben. Je hebt ook veel afval, de groente vers houden is een probleem en je hebt er veel meer werk aan.

Het kost je allemaal veel meer tijd en waarschijnlijk ben je uiteindelijk meer geld kwijt dan wanneer je zo’n kant en klaar zakje wokgroente koopt.

Dat zakje bevat voor je gerecht van vandaag de juiste mix en kan zo in de pan. Je bespaart veel tijd en ook geld ook al lijkt zo’n zakje wat duurder.

 

Wat leren we hiervan

Wat heeft dit alles nu met Regie en Demand Management van doen?

Dat gaan we zien.

 

 

Regie en Demand Management

Organisaties die Outsourcen, een SSC (GR) of een BPO opzetten  besteden een bepaalde tak van sport uit, een pakket van verschillende werkzaamheden in vakgebieden zoals ICT, Facilitaire diensten, HRM etc.

Hier zit al een gelijkenis in met ons zakje wokgroente.

Het management van het bedrijf dat uitbesteedt hoeft zich niet langer met alle ins en outs van een bepaalde dienst bezig te houden. Je besteedt een dienst uit en koopt zo een kant en klaar product en resultaat terug.

Met die uitbesteding is het management minder tijd aan deze dienst kwijt en er wordt op kosten bespaart.

 

 

Maar de vergelijking gaat verder en dat is jullie uitdaging!

Want net zoals de supermarkt veel verschillende zakjes wokgroente verstrekt en jij dus moet weten welke mix bij jouw gerecht voor vandaag past, zo bieden leveranciers heel veel verschillende diensten.

En denk niet dat de service die ‘as is’ wordt overgenomen door een leverancier heel lang hetzelfde blijft zoals het voorheen was!

Want een leverancier kijkt heel anders naar die dienst en doet dat vanuit zijn perspectief en die is heel anders dan het perspectief dat jullie vanuit je bedrijfsvoering hebben.

Die leverancier gaat het werk anders organiseren en naar zijn hand zetten.

Dat kan ook niet anders want als hij dat niet doet kan hij de beloofde kostenreductie niet waarmaken.

 

 

Regie en Demand Management

 

 

 

 

 

Regie en Demand Management,

de juiste mix van management ingrediënten

Misschien heb je een stevige management opleiding gevolgd of ben je in de praktijk gepokt en gemazeld.

Dan heb je de nodige bagage in huis. Maar net als bij een flinke voorraad verse groente is dat meer dan je nodig hebt voor de besturing van uitbesteed werk.

En je moet ook nog weten welke elementen je wel en welke je niet kunt toepassen!

 

Want bepaalde management technieken die intern goed werken zijn desastreus in een outsourcing relatie.

Net zo goed als bepaalde inkooptechnieken geweldig werken bij inkoop maar rampzalig uitwerken bij Outsourcing, SSC of BPO.

De juiste technieken kennen en weten in te zetten is daarom van belang. De ontbrekende puzzelstukjes en de juiste volgorde is van belang.

 

 

Ontbrekende puzzelstukjes!

  1. Wat je waarschijnlijk nog niet weet zijn de ontbrekende puzzelstukjes. Methoden die je verder weinig tegen komt maar wel bij Outsourcing worden toegepast.
  2. En je kent de juiste volgorde van bepaalde acties niet!

Is dat dan belangrijk? Ja, heel belangrijk.

Een eenvoudig voorbeeld. 9086335054

Dit zijn de 10 cijfers van mijn telefoonnummer. Toch kun je me nu niet bellen! Ondanks dat je de cijfers van mijn telefoonnummer kent kun je mij niet bellen.

Je moet namelijk ook de juiste volgorde van die cijfers kennen. Zo is het met mijn telefoonnummer maar zo is het ook met Regie en Demand Management.

Voor het verkrijgen van kennis over de juiste technieken en methoden, de ontbrekende puzzelstukjes en de juiste volgorde van acties ga je naar de opleiding Regie en Demand Management.

-

Koos Overbeeke

 

 

Terug van Lessen van een zakje wokgroente naar Slagkracht-Outsourcing Blog